Konuşmacılar ve Konuşma İçerikleri
Sualtı Robotiği ve Otonomideki Zorluklar
Virginia Tech Deniz Otonomisi ve Robotları Merkezi’nde (Center for Marine Autonomy and Robotics, Virginia Tech) yürütülmekte olan çalışmalardan örnekler sunularak, otonom suüstü/sualtı robotlarının askeri ve sivil çalışmalardaki kullanım alanları üzerinde durulacaktır. Ayrıca konuşmada, suüstü/sualtı robot çalışmalarının önümüzdeki yıllarda nasıl bir seyir izleyeceğine dair öngörüler paylaşılacaktır.
Daniel Stilwell
Virginia Tech
Sualtı İnsan-Robot İşbirliğine Hesaplamasal Yaklaşımlar
Our work looks into human-robot and robot-human communication, enhancing underwater visual imagery, locating and mapping trash deposits underwater, underwater localization using visual and depth sensors, and biological and non-biological object tracking. This talk will present a brief overview of our research in underwater human-robot interaction and imagery enhancement.
Junaed Sattar
University of Minnesota
Aselsan İnsansız Suüstü Çalışmaları
Aselsan'ın insansız suüstü çalışmaları, geliştirdiği insansız suüstü araçların temel özellikleri ve otonomi kabiliyetleri yanında, insansız suüstü araç geliştirme ve kullanımı esnasında sahada görülebilen zorluklardan bahsedilecektir.
Tunç Taner Gürlek
ASELSAN
TÜBİTAK MAM’da Sualtı Robotiğinin 10 Yılı
TÜBİTAK MAM’da 2006 yılında Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik açılan insansız sualtı aracı projesi ile başlayan sualtı robotik çalışmalarında günümüze gelene kadar geliştirilen sistemler ve saha uygulamaları hakkında bilgi verilecektir.
Onur Canbak / Ufuk Altunkaya
TÜBİTAK MAM
SSB´de Suüstü/Sualtı Deniz Araçları Konusunda Gerçekleştirilen Çalışmalar ve Gelecek Programlar
Özlem Sayın
Savunma Sanayii Başkanlığı
Desistek Hibrid Su Robotu
Desistek tarafından geliştirilen ve üretilen sualtı ve suüstü robotlarının özellikleri, kullanımı ve kullanıcılardan gelen geri beslemeler hakkında bilgi verilerek, mevcut kabiliyetlerin etkinliğinin arttırılması maksadıyla yürütülen hibrit sualtı/suüstü entegre sistemi geliştirme çalışmalarından bahsedilecektir. Ayrıca, yurt içinde geliştirilmesi gereken kritik teknolojiler ve alt sistemler hakkında görüşler belirtilecektir.
Ferit Çakıcı
Desistek
Suüstü Robotları ve Çevre İzleme
Ülkemizdeki robotik sahasındaki araştırmalar hem sayı hem nitelik olarak artmaktadır. Ancak etrafı denizlerle çevrili ve bir çok tatlı su kaynağı olan ülkemizde, suüstü robotları üzerine yapılan araştırmalar yeterli seviyede değildir. Konuşmada, otonom suüstü robotları hakkında bilgi verilip, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Saha Robotiği Laboratuvarı’nda geliştirilen suüstü aracının tanıtımı yapılacaktır. Ayrıca, suüstü robotlarının kullanım alanlarından, özellikle çevre izleme görevlerinde nasıl kullanılacağından örnekler verilerek bahsedilecektir.
Haluk Bayram
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Otonom Sualtı Robotları ile Arama Çalışmaları
Konuşmada otonom sualtı robotları için yöneylem metodları ile gerçek zamanlı güzergah tespitinin nasıl yapılabileceği örnek robotik uygulamalar üzerinden aktarılacaktır. Konuşmanın ilk kısmında su altı arama çalışmalarında belirleyici fiziksel faktörler tanıtılacak ve bu fiziksel faktörlere uygun değer fonksiyonları türetilecektir. Konuşmanın sonraki kısmında ise eniyileme probleminin gerçek zamanlı çözümü literatürde yaygınca kullanılan algoritmalar ile gerçekleştirilecektir.
Harun Yetkin
Bartın Üniversitesi
DÜZENLEYİCİLER
Haluk Bayram
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Saha Robotiği Laboratuvarı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Tel: 0216 2803333 - dahili 4059
Harun Yetkin
Bartın Üniversitesi
Mekatronik Mühendisliği
Bartın Üniversitesi
Tel: 0378 5011000